Відбувся круглий стіл «Запобігання харчовим отруєнням свинцем»
Останній тиждень кожного жовтня з 2013 року ВООЗ відмічає як Міжнародний тиждень по запобіганню отруєнням свинцем.
На кафедрі внутрішньої медицини з цієї нагоди проведено круглий стіл, в якому взяли участь викладачі та аспіранти кафедри, студенти.
На сьогодні світове виробництво свинцю складає близько 3 млн. тон на рік. Основне джерело забруднення свинцем навколишнього середовища – вихлопні гази (близько 70%) та викиди промисловості. Найбільш забрудненими ділянками є прилеглі до автомагістраль, адже бензин містить свинцеву присадку як детонатор. З вихлопними газами в атмосферу потрапляє 0,5 млн. тон свинцю. Міграція свинцю відбувається в системі: вода-грунт- атмосфера-харчові продукти-людина. Тобто основна частина свинцю як забруднювача середовища врешті з повітрям осідає на землю і воду, звідки потрапляє до харчових продуктів.
Були обговорені основні шляхи проникнення свинцю в організм людини. Аліментарний шлях є основним і забезпечує проникнення близько 70% всього свинцю. Середній рівень свинцю в їжі становить близько 0,2 мг/кг їжі. Тобто якщо доросла людина щодня споживає в середньому1,5 кг їжі, то вона поглинає близько 0,3 мг свинцю в день. Поріг токсичності свинцю – 1мг на день.
Сьогодні, зважаючи на величезні обсяги викиду свинцю практично всі продукти харчування містять невеликі дози даного металу. Проте існує ряд харчових продуктів, вміст свинцю в яких підвищений через спосіб їх консервації або особливі умови збереження. Це скляна тара з вмістом свинцю та кришталь. При тривалому зберіганні продуктів в подібній тарі свинець має змогу переходити в продукт. Також це зберігання харчового продукту в жерстяних банках. Свинець в такому випадку потрапляє у продукт із свинцевого припою у швах банки. 20% свинцю в раціоні людини припадає саме на вживання консервованої продукції.
В Україні результати досліджень вмісту свинцю в харчових продуктах наступні: хлібопродукти – 9,8% проб, мʹясо – 1,2% проб, молочні продукти – 1,9% проб, овочі – 0,7% проб, кондитерські вироби – 3,8%. Загалом в середньому в 3,5% проб різних продуктів був виявлений підвищений вміст свинцю.
Зважаючи на негативні наслідки впливу свинцю на здоров’я людини необхідно пам’ятати та попереджувати можливі шляхи потрапляння даного елементу в організм. Даний захід відбувся в рамках проекту «Здорова їжа для кожного студента».
- 500 переглядів
- Відправити електронною поштою