16 жовтня – День алерголога
Термін «алергія» вперше був введений віденським педіатром Клеменсом Пірке в 1906 році. Він зауважив, що у деяких з його пацієнтів спостерігаються симптоми, які могли бути викликані певними речовинами – алергенами з навколишнього середовища, такими, як пил, пилок рослин або деякі види їжі.
Щиро вітаємо алергологів зі святом. Від імені ректорату університету бажаємо благополуччя, добробуту нових досягнень у професійній діяльності
Впродовж довгого часу вважалося, що гіперчутливість розвивається у зв’язку з порушенням функції імуноглобулінів Е, проте незабаром стало ясно, що численні механізми з участю різних хімічних речовин викликають появу безлічі симптомів, раніше класифікованих як «алергія».
В останні десятиліття відзначається виражений ріст захворюваності алергією і лікарі-алергологи, що здійснюють діагностику та лікування цих недуг, не на жарт стурбовані цими тенденціями.
У рамках заходів до Дня алерголога та Дня здорового харчування (також 16 жовтня) співробітниками кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології організована просвітницька акція із залученням студентів 5 курсу медичного факультету (бесіди з мешканцями міста, учням ЗОШ), в ході якої студенти-медики розповідали про наслідки нехтування правилами здорового харчування.
Студенти під час бесід інформували населення про таке:
- Чому виникає алергія
- Які продукти харчування викликають алергічні реакції найчастіше
- Які прояви алергії бувають і як вони перебігають
- Як попереджати виникнення харчової алергії
- Чого слід уникати у харчуванні дітей та дорослих – алергіків
- Що їсти для покращення імунітету
- Про шкідливість споживання фаст-фуду, напівфабрикатів та продуктів, багатих на барвники, ароматизатори та консерванти, які швидко виводять з ладу імунну систему
- Про шкідливість надмірного вживання цукру (в тому числі й у вигляді напоїв чи солодощів), який суттєво гальмує роботу імунних клітин.
Основна мета сьогодення – це запобігти та зменшити ризик виникнення хвороб цивілізації. Вважаємо, що навчання правилам харчування і здорового способу життя є першочерговою необхідністю і пекучою проблемою профілактичної медицини.
Матеріал надала: доцент кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології Наталія Каспрук
- 235 переглядів
- Відправити електронною поштою