Вельмишановні випускники БДМУ, 1 листопада 2018 року відбудуться урочистості та концерт з нагоди 55-річчя народного аматорського ансамблю пісні і танцю "Трембіта...

День фармацевтичного працівника

День фармацевтичного працівника

Враховуючи значний внесок працівників фармацевтичної галузі в охорону здоров'я населення, Указом президента України від 7 вересня 1999 року, кожної третьої суботи вересня відзначається День фармацевтичного працівника. Важливість та значимість професії провізора і фармацевта в суспільстві постійно зростає, набуває все більшого визнання і популярності.

Нині відбувається стрімкий процес інтеграції українського фармацевтичного співтовариства в світове, фармацевтичний сектор України неухильно росте і розвивається, підвищується рівень підготовки висококваліфікованих фахівців, покращується якість обслуговування в аптеках, ряд передових підприємств галузі вже сертифікований відповідно до стандартів GMP. Асортимент вітчизняних препаратів постійно поповнюється, Україна є експортером ліків до більш, ніж 25 країн світу. За офіційними даними в Україні функціонує близько 10 тисяч аптек, більше 5 тисяч аптечних пунктів і понад 6 тисяч аптечних кіосків. У фармацевтичній галузі України працює понад 350 тисяч осіб, всі вони виконують свою роботу з розумінням того, що їх місія є вкрай важливою для людей, адже саме завдяки фармацевтам країна забезпечена всіма необхідними лікарськими препаратами.

Підготовка висококваліфікованих фахівців, безперечно, є одним із найголовніших завдань сьогодення. Особливо важливо це для охорони здоров’я у цілому та фармацевтичної галузі зокрема, тому що в жодній іншій сфері ціна помилки не є такою високою. Час потребує нових підходів до навчання, щоб підготувати фахівців, які могли б використовувати останні досягнення науки й доносити їх до пацієнтів.

Бути фармацевтом – це значить щодня й щогодини піклуватися про здоров’я наших громадян. І ті, хто виробляє ліки, й ті, хто їх реалізує, - всі вони виконують найважливіше соціальне завдання.

Зараз багато пацієнтів справедливо сприймають провізора (фармацевта) як фахівця, у якого можна отримати кваліфіковану (професійну) пораду. Працювати з людьми завжди складно, а із хворими - вдвічі. Отож, в цей святковий день бажаємо вам, хто працює у фармацевтичній галузі, терпіння і витримки, результативної праці й цікавого дозвілля, а головне – будьте здоровими та нехай береже вас Господь!

Матеріал підготував Олександр Ровінський - асистент кафедри фармації БДМУ.
 

Більше новин БДМУ: 

1 березня – Всесвітній день імунітету

Цей день став відзначатися спочатку медичною громадськістю за ініціативою Всесвітньої Організації Охорони Здоров’я (ВООЗ) з 2002 року з метою залучення широкої громадської уваги до проблем, пов’язаних з поширеністю різних імунних захворювань, а також зі збереженням та зміцненням імунітету в цілому.

1 жовтня – Міжнародний день лікаря

Міжнародний день лікаря

 
З ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров’я у перший понеділок жовтня відзначається Міжнародний день лікаря. Це день солідарності та активних дій лікарів усього світу. У 1971 році була створена міжнародна медична гуманітарна організація Лікарі без кордонів – Medecins Sans Frontieres, MSF. Серед засновників – Міжнародний Червоний Хрест, Мальтійський орден і ЮНІСЕФ.
 

13 листопада – Всесвітній день сліпих

 
13 листопада 1745 року у Франції народився Валентин Гаюї – відомий педагог, який заснував в Парижі та Петербурзі декілька шкіл та підприємств для сліпих. На честь відомого науковця, в день його народження, у всьому світі відзначається День сліпих.

16 жовтня – професійне свято алерголога та імунолога.

 
У всьому світі, незважаючи на всі засоби профілактики, спостерігається значне зростання алергічних захворювань, що стає глобальною проблемою, яка сягає таких масштабів, що деякі вчені вже називають це епідемією ХХІ сторіччя. Так, за статистичними даними, за останні 30 років удвічі збільшилася частота бронхіальної астми, харчової алергії та атопічного дерматиту. За інформацією ВООЗ, кожен п’ятий житель Землі страждає від алергічних чи псевдоалергічних реакцій. Від 30 до 90 % населення Землі не переносить один чи більше харчових продуктів.